Waarover verwonder jij je binnen organisaties? Wij verwonderen ons over een heel aantal zaken, we delen er hier 5 met je. Waarom zijn deze dingen vreemd? Ze stimuleren mensen niet om met meer zin, meer creativiteit en productiever te werken. Je zou verwachten dat bedrijven maximaal rendement willen halen uit hun investeringen in hun mensen en dus hun best doen het klimaat binnen het werk zo optimaal mogelijk te maken.

Verwonder jij je ook? Deel het met ons!

5 zaken waarover wij ons verwonderen binnen organisaties.

  1. We missen een collectief “scorebord” in meeste organisaties. In de sport hebben we een duidelijk scorebord en een ranking van de teams in de competitie. Dit is enorm belangrijk voor sportbeleving. Dit zien we nog heel weinig binnen organisaties. Waarom worden medewerkers niet op heldere open manier geïnformeerd en deelgenoot gemaakt? Bij veel technische bedrijven is dit overigens wel al jaren de gangbare praktijk: in de hal een groot trots bord met “165 dagen zonder ongelukken”. Met daaronder de oproep “help je ons het bedrijf veiliger te maken?”
  2. Er is binnen veel organisaties nog weinig aandacht voor de mens achter de functionaris. Waarom worden de competenties en kwaliteiten die mensen als vaders, moeders, sporters en hobbyisten bezitten nog zo weinig op het werk aangesproken en verder ontwikkeld?
  3. De gemiddelde werkplek is vaak on-inspirerend, niet energiegevend en niet warm.Thuis maakt iedereen het gezellig en leuk en voelt zich prettig. Waarom zijn de werkplekken niet stimulerend en ondersteunend aan het werk dat gedaan moet worden?
  4. Managers zeggen regelmatig dat hun medewerkers onvoldoende meedenken en de medewerkers van diezelfde managers hem (ja vaak een hem) verwijten dat hij continu van koers verandert. Hoe kan je meedenken over de koers als je niet weet wat het doel van de reis is?
  5. Inmiddels is bekend bij de meeste organisaties dat het fenomeen “mentaal verzuim’ bestaat en dat er groot gebrek aan betrokkenheid is. Bedrijven geven veel energie en geld uit aan recruitment tools, recruitmentbureaus, traineeship programma’s om nieuwe medewerkers werven. Waarom blijft het ontwikkelen en motiveren van de werknemers die vaak jaren loyaal en trouw zijn aan de organisatie, zo achter?

 

Verwonderaars  Karen Sjouke en Steven de Lira

Karen Sjouke  (Den Haag, 1962) is haar hele leven bezig met mensen in beweging te brengen, eerst als sporter en bewegingswetenschapper, daarna meer in de zin van waardoor /hoe wordt de mens “bewogen/geraakt”. Haar kracht ligt in het snel de vinger op de zere plek te kunnen leggen bij individuen, teams en organisaties. Ze leert  is mensen te leren luisteren naar hun lichaam. Ons lichaam heeft alles met ons meegemaakt en is daarmee een bron van informatie. Karen heeft jarenlang als manager in de zorg gewerkt, weet wat het is om te presteren en targets te halen, maar kiest van nature de ogenschijnlijk langere weg van investeren in mensen.

Steven de Lira (Curaçao, 1973) heeft een passie voor het versnellen en meetbaar maken de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Hij gelooft dat persoonlijke ontwikkeling een proces is, en net als alle andere processen kan de persoonlijke ontwikkeling van mensen voorspeld, ontworpen en versneld worden. Als een ingenieur, sportman en ondernemer, heeft Steven ontdekt dat organisaties nu geen instrument hebben om het risico van gebrek aan de betrokkenheid te managen. Gefascineerd door wat hij zag, is hij gaan onderzoeken of het mogelijk was intrinsieke motivatie van grote groepen mensen te beïnvloeden. Het onderzoek met TNO en Universiteit Utrecht vormt het fundament van zijn bedrijf SilkBricks gespecialiseerd in persuasive technology om software te ontwikkelen om de ontwikkeling van grote groepen mensen en teams te versnellen zodat mensen productiever en gelukkiger leven, studeren en werken.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00