• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Blog 1: Thema ‘meten’ | Dirk Jonker: People Analytics

People Analytics is de inzet van data om geïnformeerd betere beslissingen te nemen. Een analyse bestaat uit vier stadia: data, informatie, inzicht en actie. De eerste twee zijn technologiegedreven: je kunt databases combineren tot dataset. Je gaat de dataset met analyses en technologie (slimme algoritmes) omzetten in informatie. Het analyseren van die informatie en of die relevant is, is mensenwerk. Als HR ga je inzicht loslaten op je informatie. Voorbeeld: wanneer 10% van een afdeling weg gaat, zie je dit in de analyse, maar of dit goed of fout is, is iemand zijn inzicht. Wanneer je dit inzicht hebt, moet het doorvertaald worden naar acties. Ook dit is weer HR mensenwerk.

Wat vinden millennials belangrijk? Een top 6 van belangrijkste punten: Uitdagend werk, carrière mogelijkheden, salaris, opleiding, coaching & support, flexibiliteit op het werk. Al deze punten hebben zeker ook te maken met inzicht. Eigenlijk is het gek dat er maar 1 arbeidsvoorwaardenpakket is voor iedereen. Mensen hebben zoveel verschillende eisen en wensen, wanneer je dit zou personaliseren, geef je mensen een pakket wat bij hun behoefte past. Dit leidt tot een hogere tevredenheid, in een voorbeeld van Dirk Jonker leidde een persoonlijke CAO zelfs tot een verhoging van 22%.

Tip voor HR mensen: Zet de kosten van disengagement eens op een rijtje: wat kosten de niet betrokken medewerkers. Deel deze kosten door de winstgevendheid van het bedrijf en kijk hoeveel omzet gedraaid moet worden je moet maken om dat geld terug kunt verdienen.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00