• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Muziek is voor mij en met mij vele anderen een katalysator van emoties. Streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music hebben het leven van muziekliefhebbers vereenvoudigd met hun enorme aanbod, goede zoekopties en afspeellijsten. Voor een tientje per maand onbeperkt consumeren. Onbeperkt eten zonder dik te worden. Wat ik mij niet realiseerde totdat ik hier onlangs over las, is dat ons consumptiegedrag een verschuiving veroorzaakt achter de schermen.

Muzikanten zijn op een hele andere manier muziek gaan maken om te voldoen aan jouw en mijn behoefte. Muzikanten krijgen ongeveer 1 cent per stream, maar een ‘stream’ telt pas als wij 30 seconden een nummer luisteren. Als jij in ik binnen die 30 seconde afhaken, krijgt de muzikant geen beloning. Met als gevolg dat liedjes nauwelijks een intro hebben, steeds korter worden en dat (potentiële) hitsongs vaak beginnen met de refrein. Doordat muzikanten nu direct hun muziek kunnen uitbrengen, produceren ze ook veel meer. Op Spotify verschijnen dagelijks 40.000 nieuwe nummers. Een ongelofelijk aantal. Als muzikant is het vechten voor jouw en mijn aandacht.

Ik heb mij niet gerealiseerd dat dit achter de schermen gaande is. Sneller, sneller, meer, meer. Ben ik een oude romanticus als ik verlang naar een beetje vertraging?

Stel dat we deze beweging vertalen naar ons werk in bedrijven en organisaties. Zie jij in jouw omgeving dat -met name- jongeren sneller successen willen behalen? Dat ze niet het geduld om ‘het refrein’ af te wachten? In mijn werk merk ik absoluut die onrust. De onrust van willen scoren, maar ook van het nog niet weten wat ‘het pad’ voor hem/haar is.

Als jij dit herkent, hoe ga je er dan mee om als leidinggevende of ondernemer? Enerzijds kunnen we als oude romantici ‘vinden’ dat het ‘zo niet werkt’, dat er jaren van ervaring nodig zijn voordat de successen komen. Maar als snelheid de toekomst is, zullen wij ook moeten meebewegen. Kunnen we jongeren successen laten ervaren, die ze enthousiast en earger houden en die ze helpen hun pad te vinden? Ik ben benieuwd of en hoe jij dat doet.

Steven de Lira helpt organisaties zich toekomstbestendig te organiseren. Hij begeleidt young professionals in talentontwikkelingstrajecten en in hun persoonlijke ontwikkeling. Als andersdenker geeft hij vanuit zijn FutureFit-mindset zijn opinie over maatschappelijke thema’s. Momenteel werkt hij aan een boek waarin hij een LEAN back-houding bepleit ten behoeve van meer welzijn.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00