De FutureFit Leerversneller

Het is allemaal begonnen met de observatie dat  75% van de reorganisaties en ontwikkelingstrajecten in organisaties mislukken. Dit is gek, niemand zou het accepeteren als auto’s of gebouwen 75% kans hebben om niet te doen waar ze voor gemaakt zijn.  Stel je voor dat er 75% kans bestaat dat het gebouw waar jij nu waarschijnlijk in bent kan neerstorten. 

Steven is op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag:

“Waarom behalen veel organisatie/team ontwikkelingstrajecten hun doelen niet?”

De basis voor het antwoord is dat mensen te weinig betrokken worden en onvoldoende geraakt worden. Dit komt voor uit het feit dat de meeste mensen zelf onbewust zijn van wat ze willen en dus ook niet weten hoe ze dat kunnen bereiken. Wanneer je deze noodzakelijke stap overslaat zal de organisatie blijven falen in mensen gemotiveerd krijgen en houden.  

Steven de Lira is een ingenieur en heeft een leerversneller ontwikkeld waarmee de processen van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling aan elkaar worden  gekoppeld. Deze koppeling zorgt dat beide processen versneld kunnen worden en daarmee vergroten we de kans op succes.

De FutureFit leerversneller

Dit is een holistisch model en kan op micro-, meso- en macroniveau toegepast worden.  

Het FutureFit Leerversneller bestaat uit vier aspecten die te maken continu herontdekken en ontwikkelen van het ‘wie’  (de mens) 

  1. Collectieve Intuïtie:Het onuitgesproken sentiment, tussen twee mensen, binnen een team en/of organisatie noemen we de collectieve intuïtie. Dat is van invloed op de veiligheid die mensen ervaren.  Mensen moeten een bepaalde mate van veiligheid ervaren om open te zijn voor hun ontwikkeling. Als je getraind bent kan je dit voelen. De collectieve intuïtie is een soort van een voorspeller van wat er komen gaat. Wij kunnen dit steeds beter meten en voorspellen met onze software. 

     

  2. Persoonlijke ambitie: als je hebt gezorgd dat mensen zich veilig voelen, kun je een context gaan creëren waar mensen elkaar regelmatig vragen stellen zoals: Wie ben je? Wat is je ambitie? en Waar ben je goed in?De mate van persoonlijke groei meten wij met aan de hand van de kwaliteit van de CHI (concreet haalbaar en inspirerend) ambitie. Onze visie is mensen die groeien maken regelmatig een update van hun ambitie net als software.  Groeien verandert je perspectief dus ook je ambitie.

     

  3. Gezamenlijke missie: onze persoonlijke ambities zijn de basis om samen een gezamenlijke missie te creëren. Als ik weet wie ik ben en wat ik wil en jij weet dat ook, dan kunnen we samen een perspectief creëren. We voelen de “pijn” van het maatschappelijke probleem dat we met elkaar  kunnen en willen oplossen. Deze stap 3 is vaak de eerste stap bij veel veranderstrategieen. Dus daarom mislukken ze ook vaak in mijn ogen.

  4. Persoonlijke uitdaging: dit is de samenkomst van de ontwikkelbehoefte van iemand en de verbeter initiatieven van de organisatie. Je hebt kansen ( en ruimte en tijd) nodig om je talent te ontwikkelen. In welke mate mensen een initiatief oppakken zegt iets over de kwaliteit van de stappen 2 en 3. De resultaten van stap 4 zijn weer input voor de collectieve intuïtie.  Als mensen veel verbeterinitiatieven oppakken en oplossen gaat er een positief sentiment in de organisatie groeien en andersom. 
Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00