Jordy Veth | FutureFit, waarom zou je?!

We moeten niet consumeren maar nieuwsgierig zijn! Ga terug naar hoe je kind was. Je probeerde alles vele malen om iets te kunnen leren. We zijn gaan leren om te presteren.
Probeer in alles wat je meemaakt je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Waarom wil je FutureFit worden?

Jordy beloont iedereen voor hun komst. Een bonus in de vorm van een muntje op de stoel. Klein, maar goed te besteden.

Hij werkt 8,5 jaar bij NN en twee dagen na start was er een kapitaalinjectie, hij kwam dus binnen in een storm. Inmiddels maakte hij 7 reorganisaties en 10 managers mee. Een reorganisatie doet veel, geeft stress. Het eerste wat je denkt is: ‘Help, houd ik mijn baan?’ Hij hield zijn baan, verdiende goed, maar deed voor zijn gevoel niet zoveel. Tegen de directie zei hij: ‘Ik ben niet gekomen om op mijn reet te zitten, ik vind dat ik teveel verdien.’ Ik kreeg de opdracht om met iets innovatiefs komen. Hij zocht buiten het bedrijf: Wat zijn de ontwikkelingen? Hoe gaat het er in de toekomst uitzien? Wat betekent dit voor mijn vak, talentontwikkeling? Zijn nieuwe inzichten deelt hij met ons.

De 3 HR punten zijn: Binden, boeien, behouden. Mensen willen echter niet meer behouden worden tot je pensioen. Welke invloed heeft automatisering op HR ontwikkeling? Heel veel! Je kunt altijd wel deelnemen aan een programma, wel vaak buiten de organisatie. YouTube, andere kanalen: alles is inspirerend en leren is toegankelijk. Vaak zijn mensen bezig met andere dingen dan hun eigen baan, maar als alles wat geautomatiseerd kan worden, hoeft dat niet meer. Alles wat online kan, moet offline ook kunnen. Offline moet naar een hoger niveau. En dit is niet zomaar een workshopje, het is een vak.

De hedendaagse generatie betaalt voor de vorige generatie. Als pensioen zijn zekerheid verliest en vaste contracten verliezen zekerheid, wat kunnen we dan doen?
Kinderen van nu hebben een levensverwachting 90-100 jaar. Wat betekent het als onze kinderen gemiddeld 100 worden? Toen wij geboren werden was dit 80. Wanneer je dit combineert met pensioen: wat gebeurt er dan? Gaat de pensioenleeftijd omhoog? Hoe blijf je fit genoeg om te kunnen blijven werken?

Met deze drie zou je angst kunnen voeden. Dat willen we echter niet. Waar Jordy heel blij van word: we zijn in de fase gekomen dat we ons afvragen: wat doet ertoe? Duurzaam produceren is hier een gevolg van. Het gaat verder dan alleen presteren.

Wat zou een andere kijk kunnen zijn is het boek: The shift, the future of work is already hear. We moeten gaan naar meesterschap. Een exacte definitie is er niet, maar je begint en je brengt een ontwikkeling door, waarna je komt op het niveau van meesterschap: het grotere plaatje zien. Echter vanaf meesterschap word je weer nieuwsgierig en wordt je weer beginner. In musea zie je veel meesterwerken, en ingeleefd in kunstwerken: wat is meesterschap. Breugel en Rubens hebben samen schilderijen gemaakt, zodat ze hun stijlen en ontwikkelingen laten zien maar wel samenwerken. Het vraagt vaardigheid en ontwikkeling, en samenwerking. Dat wat je leuk vindt, en goed kunt moet je blijven doorontwikkelen om impact te hebben. Willen leren en niet omdat het moet.

Waar is meesterschap nu? Bijvoorbeeld een barista, die met liters melk het beste kopje koffie wil geven. Echter geeft diezelfde barista ook oprechte aandacht op het moment dat jij koffie haalt bij hem. Tweede voorbeeld: een white hacker. Hackers hebben elkaar nodig om dit te doen.

Vraag jezelf af: wat zou in mijn beroep een vorm van meesterschap zijn? Praktisch: we zouden talent kunnen veranderen in meesterschap, maar dit is echt een andere kijk.
Met het ontwikkelen van meesterschap heb je wel degelijk te presteren, maar het doel is uiteindelijk leren en impact. Je hebt meer focus op het grotere plaatje en je wilt je leven lang leren in plaats van de focus op inkomenszekerheid. De ontwikkelfocus verplaatst in plaats van omhoog naar persoonlijke groei. Geld is belangrijk, maar meer om te ondersteunen in je ontwikkeling en impact. Beloningen zijn, indien oprecht, complimenten, dankjewel en waardering. Bonussen vergeet je en zijn eventjes leuk. De rol van anderen is samenwerking, bij talent draait het vaak om competitie. Wanneer je meesterschap bereikt, heb je een gebalanceerd leven.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00