Rotterdam, 26 februari 2019

Ondernemers en programmeurs uit Rotterdam zetten zich vrijwillig in om kinderen van de basisschool klaar te stomen voor een tech toekomst.

Wij willen aantonen dat er meer talent is onder de jeugd, dan alleen voetballen en dansen. Bewoners en ondernemers bundelden hun krachten om de wereld van kinderen te verrijken, door ze te laten kennismaken met programmeren. En daarnaast leren dat het belangrijk is voor de toekomst om samen te werken en het maximale uit jezelf te halen.

We hebben op dinsdag 26 februari een groep kinderen uit een kansrijke wijk in het oosten van Rotterdam kennis laten maken met een groep kinderen uit een kwetsbare wijk van Rotterdam, het Oude Westen. Tijdens dit sociale proces namen wij de kinderen onder professionele begeleiding mee in de wereld van technologie en talentontwikkeling.

FutureFit Youth is een initiatief wat georganiseerd wordt door een gemeentelijk Bewonersinitiatief in samenwerking met WMO-radar in het kader van talentontwikkeling. Polder Knowledge en FutureFit Platform, twee IT bedrijven uit Rotterdam, organiseerden deze dag tijdens de voorjaarsvakantie met professionele personal coaching en training door ervaren (software) programmeurs en coaches. Samen staan deze bedrijven voor het FutureFit maken van mensen, door de ware ambities naar boven te halen. En daarmee geven ze graag een maatschappelijk voorbeeld en beginnen bij de toekomst van de samenleving, de jeugd.

Dit project heeft als doel kinderen te trainen op vaardigheden en kennis te laten maken met verschillende vormen van talentontwikkeling waarmee zij anders niet vanzelfsprekend in aanraking komen. Rob Mulder, eigenaar van Polder Knowledge “Toen de kans zich voordeed om een nieuw project op te starten waarbij wij ook een groep kinderen in het Oude Westen kennis laten maken met programmeren, hebben we dit direct opgepakt.”

Alle kinderen hebben recht op leren programmeren

De aanleiding voor dit FutureFit Youth project, was een social media post van Steven de Lira, FutureFit Platform waarbij hij zijn zoon een privé les programmeren gaf. Mark Willemen, Polder Knowledge reageerde hierop met de opmerking dat hij zijn dochter ook al kennis had laten maken met de mogelijkheden rondom computers, gamen en programmeren. Zo kwamen zij tot de conclusie dat hun kinderen bevoorrecht zijn om op jonge leeftijd deze vaardigheden van programmeren te ontdekken. En zouden niet alle kinderen die interesse hebben in software, games en computers de kans moeten krijgen om een programmeercursus te volgen.

Hedwig van den Nieuwenhuijzen, een professional op het gebied van de aanpak leefbaarheid in kwetsbare wijken en privé een maatschappelijk betrokken bewoner van Rotterdam. “Kinderen die in een armere wijk opgroeien moeten ook de gelegenheid krijgen om intensief met technologie en het creëren van technologie aan de gang te gaan. Het op jonge leeftijd leren programmeren van een game kan leiden tot een mooie baan in de ICT in de toekomst. Rob, Steven, Hedwig hebben de handen ineengeslagen en zo is een mooie samenwerking tussen, bewoners, wijkhuizen en bedrijfsleven, voor het project FutureFit Youth, ontstaan.”

Talentontwikkeling is een basisrecht

Het Oude Westen in een levendige multiculturele wijk in het centrum van Rotterdam. Het inkomens- en opleidingsniveau van bewoners is laag, en hoewel de wijk in de lift zit kampt de wijk nog steeds met hoge criminaliteits- en overlastcijfers. Het netwerk om kinderen heen dat hen stimuleert en uitdaagt om hun talenten en passies te ontwikkelen ontbreekt.

Hier spelen het jeugdwerk en de wijkhuizen natuurlijk op in. Bij de meeste projecten die momenteel in het Oude Westen worden ingezet, ligt de focus op cultuur of sport. Dit project is uniek omdat het bedrijfsleven naar de wijk toekomt en investeert in de ontwikkeling van de kinderen. Ervaren programmeurs zijn de hele dag met de kinderen aan de slag gegaan. En de kinderen waren allemaal erg enthousiast en ondertussen vertelden zij elkaar wat er zo bijzonder is om in hun wijk te wonen en op te groeien. Samenwerken en toekomstdromen delen.

Steven de Lira is heel stellig: “Ieder kind heeft recht op talentontwikkeling. Daarom starten we nu met het beschikbaar stellen van onze programmeurs om deze kinderen iets te leren en ze hiermee te inspireren. Persoonlijke- en talentontwikkeling voor iedereen is voor ons de motivatie om dit initiatief samen met de bewoners te starten. Lachend voegt hij er aan toe “Wie weet is dit onze nieuwe kweekvijver voor programmeurs, want die zijn heel lastig te vinden op de arbeidsmarkt.”

Programmeurs gezocht!

Programmeurs die het leuk vinden om mee te werken aan dit initiatief door hun kennis over te dragen aan kinderen kunnen zich aanmelden. Stuur een email naar rob@polderknowledge.nl

Note voor de redactie :
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hedwig van den Nieuwenhuijzen
hha.vandennieuwenhuijzen@hotmail.com | 06-44535480
Steven de Lira
steven@silkbricks.com | 06-41254750
Susan de Roode
susan@silkbricks.com 06-15229227

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00