Een FutureFit Mindset creëer je samen
Als samenleving zitten we middenin een enorme transitie. Het is een grote uitdaging om als individu en organisatie waardevol te blijven. Veel banen zullen verdwijnen en we hebben nog onvoldoende beeld van wat er allemaal voor in de plaats gaat komen. Ik sluit niet uit dat we minder gaan werken omdat verdere automatisering en robotisering onze productiviteit zal verhogen. Wat betekent dit voor jou als mens en voor de organisatie waar je nu of later voor werkt? Hoe blijven we waardevol en betekenisvol? Dit bepaalt uiteindelijk ons gevoel van geluk.

Je kunt het niet alleen
FutureFit worden en blijven, is iets wat je niet alleen kan doen. Je hebt andere mensen nodig om te ontdekken hoe en wanneer je optimaal van waarde bent en je hebt kansen nodig om je vaardigheden te ontwikkelen. Wanneer kun je spreken over een FutureFit Mindset? Met een FutureFit Mindset streef je altijd naar meer balans tussen hoofd en hart en heb je de discipline om continu te investeren in je toekomst. Je ziet in je omgeving de uitdagingen als kansen om iets nieuws te leren. Je hebt meer verbinding met je omgeving en de mensen om je heen.

Het creëren van een FutureFit mindset is iets wat niet heel natuurlijk in ons gedrag zit. Ik zag een interessant filmpje over een test, gehouden onder kleuters. Hen werd de vraag gesteld: ‘Wil je nu één marshmallow óf later twee?’ De kinderen die kozen voor de twee marshmallows bleken later gelukkiger en succesvoller te zijn in hun leven. Echter de meeste kinderen kozen voor hun directe beloning: maar 1 marshmallow.

Ontwikkelen van een FutureFit Mindset is een enorme uitdaging: de meeste mensen geven de voorkeur aan een korte termijn beloning boven investeren in de toekomst. Dit is een verklaring waarom je 75% risico loopt, dat je mooie toekomstplannen geen werkelijkheid worden. Organisaties zijn momenteel onvoldoende in staat om mensen te stimuleren toekomstbestendig gedrag te vertonen.

Waarom gaat het nu moeizaam
De huidige HR instrumenten zijn niet ingericht voor een FutureFit mindset. Eén van mijn belangrijkste inzichten is dat mensen niet handelen naar wat ze denken, maar naar wat ze voelen. Een psychologische test kan je vertellen dat jij ‘geel’ (creatief) bent, maar dit zorgt er niet direct voor niet dat je ook creatief gedrag vertoont. Maar wanneer er in de praktijk een aantal mensen zeggen: ‘Wow, dát heb jij gaaf opgelost, heel creatief!’, ga je je langzaam realiseren en beginnen te geloven dat je creatief bent. Maar pas als nóg tiental mensen hetzelfde zeggen, ga je het écht geloven en ernaar handelen.

Hoe het sneller kan gaan
De interactie en ervaringen van mensen helpen ons de ‘software’ in onze hersenen sneller te herprogrammeren naar een andere mindset. Hoe je nu denkt, handelt en naar de wereld kijkt, is een resultaat van de ervaringen vanuit je opvoeding, ervaringen op school, ervaringen met vrienden en een stukje erfelijke bepaling.

Geen enkele test van een aantal minuten of een training van een aantal dagen kan fundamenteel jouw basissoftware herschrijven. Juist daarom is de samenwerking met andere mensen in je omgeving nodig, je ervaringen, de dingen die je meemaakt en je gevoel. Om beetje bij beetje je software te herschrijven. Vandaar dat wij zeggen dat persoonlijke ontwikkeling een sociaal proces is. Het is iets wat je samen doet, in plaats van het resultaat van een training of psychologische test.

Je moet ook kunnen oefenen
Wanneer je eenmaal het inzicht hebt opgedaan dat je ergens goed in bent, heb je een kans nodig om dit te ontwikkelen. Daarvoor heb je  heb je anderen nodig, een team of een leidinggevende, die jou deze kans geeft. Binnen een organisatie zien wij de verbeterinitiatieven als kansen om te ontwikkelen. Je hebt beide nodig: feedback van je omgeving én de kans om je te ontwikkelen en je FutureFit Mindset te creëren.  

Tip: zorg voor interactie en leer van heel veel mensen. Je bent het gemiddelde van wat die mensen tegen je zeggen. Bij gezonde mensen ontstaat dan een ontwikkelvraag, een leervraag. Om je leervraag toe te passen, heb je een kans nodig.

De ideale wereld
In onze ideale wereld komen twee dingen samen: de persoonlijke ontwikkeling van mensen (Ambition) en organisatieverbetering (Quality). Deze twee/verschillende werelden komen samen op de sweet spot, daar waar je als FutureFit organisatie graag zou willen zijn. Wij hebben de ervaring dat dit  samenbrengen een proces is, dat we kunnen voorspellen, meten en versnellen. Hoe gelukkiger mensen zijn, hoe meer ze investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. We kunnen ook meten hoe groot hun bijdrage aan de organisatie is. Hieruit ontstaat dan jullie “FutureFit score. De FutureFit score is een indicatie van de verbeter-energie van een team en de toekomstbestendigheid van jullie organisatie.

Het kan sneller met software
Ik werk aan het FutureFit Platform samen met Rob Mulder (interaction designer). Hij heeft de afgelopen jaren de kwaliteitsmanagement software voor de klanten van Polder Knowledge ontworpen. Zijn visie op FutureFit zijn binnen een organisatie is helder: ‘Organisatie verbeterinitiatieven blijven nu vaak liggen door werkdruk in de primaire processen. Wij willen de interactie van kwaliteitsmanagement software zodanig eenvoudig en leuk maken dat de drempel voor mensen om een verbeterinitiatief op te pakken minimaal is.” Als de drempel laag is en mensen ook de juiste mindset hebben, dan wordt en blijft jullie organisatie sneller FutureFit.

Trekken we samen op?
Mogen wij je helpen deze transformatie naar een FutureFit organisatie te maken?

Steven de Lira

Wil je meer inzicht en hoe je kan starten met bouwen van FutureFit team. Lees dan deze blog van Steven: https://www.linkedin.com/pulse/how-beat-urge-instant-gratification-build-culture-steven-de-lira

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00