Wat is jouw ambitie? Er is een grote kans dat je dit (nog) niet Concreet Haalbaar en Inspirerend (CHI) kan formuleren. Dit is onze ervaring wanneer we kijken naar de data die we met Future Fit Platform verzameld hebben.

In het Future Fit Platform formuleren werknemers onder andere een persoonlijke ambitie. Wanneer een match ontstaat tussen persoonlijke ambitie en de collectieve ambitie van een team of organisatie blijkt dat een van de kritische succesfactoren.

Met dit feit in het achterhoofd weten we dat het dus heel belangrijk is dat een medewerker weet wat hij/zij kan en wil brengen. De andere kant op ( van bedrijf “brengt” naar medewerker) blijken salaris en secundaire arbeidsvoorzieningen niet van doorslaggevende waarde te zijn in de relatie tussen werknemer en werkgever. Steeds meer helder wordt dat een goede inhoudelijke match tussen de persoon en bedrijf /organisatie maakt dat er wederzijds waarde gecreëerd wordt en daar worden mensen en bedrijven “blij” van.

Naast experts in het Future Fit maken van teams, zitten in ons team ook software- bouwer. We zien een parallel tussen persoonlijke ambitie van mensen en bouwen van software. In de software wereld is “agile werken” de norm. Agile is een manier van werken waarbij je in kleine stappen, genaamd sprints, continu samen (klant, gebruikers en bouwers) concrete functionaliteiten bouwt en evalueert. Na evaluatie wordt samen de volgende stap bepaald. Dus geen megalomane ideeën over een software die nooit af is en die iedereen frustreert, maar kleine versies die elke keer een behoefte of paar behoeftes invult.

Ons advies: ga ook AGILE te werk met je persoonlijke ambitie:

  1. Begin met “the big picture in mind”, maar durf het in kleine stapjes op te splitsen. Dat is noodzakelijk anders blijft jouw persoonlijke ambitie een droom.
  2. Jouw ambitie kan je beschouwen als een ‘software’ met verschillende versies. Dus breng niet in een keer de versie uit ( is onhaalbaar), maar per versie verbeter je het en groeit het. Versie.0.0; V1.0; V2.0 enz..
  3. Toets je ambitie aan je omgeving, vraag feedback en scherp het aan. Het is van belang dat je ook je omgeving inspireert, want alleen ga je het niet redden. Na het lezen van je AGILE persoonlijke ambitie is het gelijk helder waarmee mensen je kunnen helpen. Hierbij twee voorbeelden A. ‘Ik wil beter balans tussen werk en privé en een topmanager worden’ en B.  ‘Ik wil voor eind augustus administratieve werkzaamheden  overdragen aan Piet. Hierdoor kan ik meer tijd besteden aan begeleiden en ontwikkelen van mijn mensen om te beginnen met Tom en Marieke’.
  4. Als je leert krijg je nieuwe inzichten, de kans is dus groot dat dat nieuwe perspectief invloed heeft op je persoonlijke ambitie. Je maakt dan een nieuwe versie van je ambitie.

Wil je ook je persoonlijke ambitie CHI maken? Vul hier je persoonlijke profiel in en krijg feedback van ons. Start hier 

Ter inspiratie, blog, Hoe CHI is jouw Ambitie 

Steven de Lira 

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00