Haal jij ook inspiratie uit je hobby of sport? Steven de Lira, oprichter van SilkBricks en bedenker van Future Fit Platform heeft begin maart besloten om deel te nemen aan de Olympische triatlon op 9 september. Zijn visie is dat dit soort activiteiten je persoonlijke ontwikkeling versnellen als je je bewust wordt van de processen die “onder water” plaatsvinden. Je hebt veel kennis en inzichten uit eerdere trainingen, maar tijdens het beoefen van je sport kun je deze theorie en kennis letterlijk omzetten in gevoel. Doen, voelen, ervaren zijn belangrijk om gedrag duurzaam te veranderen.
Steven is volop in training. Naar zijn visie zijn er veel parallellen te trekken tussen het trainen voor een triathlon en organisatieontwikkeling.

Ik vraag Steven zijn inzichten tot nu toe met ons te delen:

Inzicht 1: Veel/ zwaar/ lang zijn relatieve begrippen.

“Ik loop regelmatig, 2 tot 3 keer in de week gemiddeld 8 km. Dit heb ik jarenlang gedaan en heb dit altijd als veel of genoeg ervaren. Met 3 keer in de week trainen kan ik geen mooie prestatie neerzetten in september. Dus moet ik mijn trainingsfrequentie en intensiteit aanpassen. s Ochtends om 6:30 fietsen of hardlopen naar het zwembad om rond 7:00 erin te liggen voor mijn zwemtraining. De eerste paar keer was ik bang voor overbelasting. Mijn hele lichaam was aan het protesteren, mijn hoofd was bang, want ik was geconditioneerd met 1 maal sporten per dag. Het was een mooie ervaring om letterlijk te voelen dat je meer aankan dan je denkt.

Ik heb me ingeschreven op een sportschool voor lessen, hiervoor moet ik me van te voren inschrijven. Daardoor heb ik een stok achter de deur. Ik train ook regelmatig met collega ondernemer Robin Mol. Misschien wel belangrijker: we houden elkaar op de hoogte, delen regelmatig via de app onze ervaringen. Het is nu al een paar keer voorgekomen dat ik ben gaan trainen door zijn appjes.”
Robin en ik hebben paar keer gehoord “Je doet ‘maar’ ¼ triathlon” (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10km hardlopen). Dat is geen inspirerende feedback. Dit is de olympische afstand gasten 😉 Robin, had, hierop een mooie opmerking die mijn manier van denken heeft beïnvloed. “Stievo, je kan op elke afstand kapot gaan” “

Inzicht 2: Niet: afleren van een oude gewoontes, maar vinden van een “nieuwe liefde”.

“Al jaren probeer ik zonder veel succes af te vallen. Nu ben ik in 6 maanden tijd 12 kilo kwijt geraakt. Hoe lukt me dat? De eerste tip is van Tessa Huijsmans, mijn coach tijdens dit traject.

  1. Onderkennen van het verschil tussen eten en voeden. Voeden, is letterlijk je lichaam voeden met de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten. En afvallen doe je door juist te eten en niet door extra te sporten. Ik geniet nu al enorm van mijn nieuwe maat spijkerbroeken en ik word steeds fitter en sneller.
  2. De verschilmaker in mijn ogen is het vinden van een nieuwe liefde in plaats van het niet denken aan oude liefdes. Ik was hiervoor voornamelijk bezig met NIET snoepen. Mijn nieuwe liefde is het lichaam en de conditie van een triatleet hebben. Ik visualiseer en voel mezelf regelmatig als een triatleet, ik zie me nu al in mijn afgetrainde lichaam in mijn Trisuit het water uitkomen in september. Dit helpt mij om vaker de gezonde keuzes te maken.”

Steven is naast sporter, bedrijfskundig ingenieur en hecht waarde aan wetenschappelijke inzichten. Opmerkelijk is dat zijn zelf ervaren inzichten terug komen in de theorieën over eigen regie o.a. van Neck & Houghton (2006):

  1. Strategieën gericht op het eigen gedrag, manieren vinden om het gewenste gedrag te borgen in het dagelijks leven.
  2. Het eigen constructieve denkpatroon, kennis en inzichten die beïnvloeden hoe je denkt over relevante onderwerpen waardoor je nieuw gewenst gedrag gaat vertonen
  3. Het verkrijgen van natuurlijke beloning, activiteiten die leuk en plezierig zijn, waardoor men zich competent voelt.

Vind jij het leuk en uitdagend wat je aan het doen bent? Als dat zo is krijg je energie en die energie is nodig om het op de minder leuke, soms zelfs zware, momenten ook vol te houden. Die bron van energie kan in je werk, maar ook in je vrije tijd liggen.

Steven traint nu zonder moderne technologische ondersteuning, omdat hij wil leren naar zijn lichaam te luisteren. Het is jarenlang mijn vak geweest dat mensen te leren, dus handig dat ik nu z’n compagnon ben. Mijn les: Wees niet te streng voor jezelf, maar ook eens lief. Genieten van de weg ernaartoe en wedstrijd zelf is nu de focus en niet een tijd. Alhoewel natuurlijk een mooie eindtijd lonkt en ik hem af en toe moet helpen, want stiekem wil hij wel bij “de besten” eindigen.

We denken graag met jullie mee om jullie teams en organisaties Future Fit te helpen worden.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00