• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Marya Yaqin | Op weg naar 2020 en verder.

Marya had het op de middelbare school makkelijk en ze vond een hobby die ze graag uitoefende: Internet! Haar online vrienden daagden haar op een gegeven moment uit om een site te hacken. Deze uitdaging, op haar 16e, liet haar zien dat je jezelf heel veel dingen kunt aanleren, als je het maar wilt.

Toen het voor haar zo makkelijk bleek om te programmeren en te hacken, dan moet je daar iets mee. Marya vond dat ze zich hierin moest verdiepen, juist omdat het zo makkelijk was en er mensen dus kwaad mee konden. Ze wilde zich verdiepen in IT-, publieke en private sector. Echter, zo’n studie was er in combinatie niet. Zij heeft Bedrijfskunde, Information Technology en Bestuurskunde gedaan, 3 studies die haar leerden wat ze wilde. Op haar 17e kreeg zij een contract in de IT-sector en werkte tot haar 25, naast haar studie, vaak als projectmanager.

Toen zij in 2016 voor twee maanden in haar moederland Afghanistan was, kreeg zij te maken met een stroomstoring van 2 maanden lang. Echter de burgers hadden op een gegeven moment geen elektriciteit, maar in de restaurants, scholen en overheidsgebouwen wel. Zij deden dit via andere vormen van energie. Het is dus mogelijk om kosteloos energie en water op te wekken via allerlei technieken, die vaak ter beschikking staan, maar niet gebruikt worden.

Ze heeft zich na deze ervaring verdiept in sociale innovatie. Ze laat de trends en ontwikkelingen op dit gebied zien.

Revoluties:
Industriële revolutie heeft veel impact gehad. Het heeft ervoor gezorgd dat we veel minder hard hoeven werken. Hoewel mensen tijdens de industriële revolutie juist bang waren dat technologie mensen zou vervangen, is dit een goede revolutie geweest.

Internet en sociale internet revolutie. 66% van de wereldbevolking zal in 2020 toegang hebben tot internet. De grootste YouTuber verdient 6,8 miljoen per jaar.

Mixed reality, virtuele en echte wereld smelt samen. Virtual reality is heel gaaf. In veel steden zoals Amsterdam kun je dit proberen. Alles wordt goedkoper, de (normale) smartphones worden goedkoper. Je kunt tegenwoordig thuis met behulp van een 3d printer alles uitprinten.

Technologische revolutie. Robots zijn bijna niet meer te onderscheiden van mensen. In Saoedi-Arabië heeft een robot burgerrechten gekregen.
De politie zet technologie in om misdaad te kunnen voorspellen. De computers nemen besluiten, de vraag is natuurlijk wel: klopt de data wel en is er geen sprake van bias? Je moet jezelf wel altijd af blijven vragen of dit medium bruikbaar is om besluiten te nemen.
Internet of things. Heel veel dingen worden gekoppeld aan internet, zoals de slimme koelkast van Mediamarkt.

The internet of Senses: Technologie maakt het mogelijk dat mensen die een beperking hebben goed gaan functioneren. We gaan in nabije toekomst echter ook steeds meer mensen zien die  gezond zijn en ‘superpower’ krijgen. Er wordt voorspeld dat de mens en machine op hetzelfde niveau komen. Momenteel zijn velen van ons ook deels een cyborg. Voorbeeld: wie onthoudt nog telefoonnummers? Technologie heeft al een deel van ons denkvermogen vervangen. Google Maps zorgt ervoor dat we de weg vinden. Het enige verschil is wel dat de technologie nog niet in het lichaam zit.

Op het YouTube kanaal van Marya staan interessante filmpjes over technologie, bijvoorbeeld over een persoon die met een implantaat door muren heen kijken: https://www.youtube.com/channel/UCvitBXWasw6zpZHfvgD6Tng.

Deze presentatie online bekijken kan op https://www.youtube.com/watch?v=CqsTR-OYnpA.

The best way to predict the future is to create it.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00