Steven de Lira | Peer to pear learning heeft de toekomst

Waarom accepteren we dat 75% van de ontwikkelinitiatieven mislukken? Als je 75% je zeker weet dat het gebouw waarin je zit instort, ga je er niet in zitten. Alles heeft te maken met angst. Angst komt voort vanuit het feit dat mensen zichzelf nog onvoldoende kennen en vertrouwen.

De gangbare management literatuur over motivatie gaat ervan uit dat mensen een doel hebben. Maar de praktijk laat zien dat veel mensen geen doel hebben. Vaak volg je een leider, maar je haakt af wanneer die leider er niet meer is. Als je zelf niet weet wat je wilt, is het lastig om vooruit te blijven lopen. Hoe vind je je doel? Verbind je met andere mensen, voel en ervaar wat ze zeggen en wat het met je doet. Pas je gedrag aan naar wat je voelt. Zo vind je keer op keer een verrijking op jouw doel.

Doel, gedrag, support wordt bij FutureFit omgedraaid: support, gedrag, doel. Zoek feedback bij anderen, herhaal dit, en vindt versies van je doel. Een FutureFit mindset heb je wanneer je waardevol bent, wanneer je van betekenis bent voor anderen en in verbinding.

Een klein experiment met een businesscase. Steven vraagt de aanwezigen de case op te lossen van een bedrijf en hen onder tijdsdruk een veranderplan maken. De uitkomst laat zien dat iedereen toch bedrijfsmatig denkt en minder richting de mens. Wanneer een bedrijf niet goed gaat, vraagt niemand naar de mens achter de directeur: Wilde jij of moet jij deze baan overnemen? Wat doe het met jou dat het bedrijf niet goed gaat? Wat doet het voor je gezin?

Steven laat twee mannen (Ray Kroc van McDonalds en Dr. Dré, bekend rapper) zien die pas wat bereikt hebben na hun 50e, zij zijn toen pas multinational geworden. Steven laat met het voorbeeld van deze twee mannen zien dat met de gangbare HR predictive analyses de ontwikkeling en groei van deze mannen niet makkelijk te voorspellen was. Ze zijn niet lineair gegroeid. Je hebt drie dimensies: soft skills, CV en de groeipotentie. Met de aanwezigen hebben we gebrainstormd wat de parallellen zijn. De stormachtige ontwikkelingen van deze mannen ging met veel vallen en opstaan. Hoe vaak vallen mensen en hoe vaak staan ze weer op en hoe graag helpt hun omgeving hen? Deze data is relevant en te monitoren binnen een organisatie.

Succesontwikkelgedrag = hoe vaak pakt iemand iets op? Hoe snel pakt iemand iets op? Wat doet hij of zij met feedback en hoe vaak krijgt hij dit? Investeer jij in de toekomst?
Je moet talent hebben én een kans krijgen om succesvol te worden. Binnen FutureFit willen we deze twee werelden verbinden: je ontwikkeluitdagingen binnen je organisatie en hoe gelukkig en gefocust jij bent.

De trends die Steven beschrijft over toekomstgericht werken zijn: een meer holistische manier kijken naar mensen en hun hulpmiddelen. De holistische bepaling bepaald vier punten, zie het onderstaande schema.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Je HR systeem is vaak van een bedrijf, dit ben je kwijt zodra je vertrekt. FutureFit wil ‘eigenaarschap’ van deze gegevens. Neem dit mee naar een volgend bedrijf. Je ontwikkeling kan veel meer naar een niveau van ‘social deep learning’: je hebt andere mensen nodig om te zien dat je van waarde bent. Daarnaast kan technologie je helpen om dit te vergemakkelijken.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00