Jane de Lira | Peer to peer learning heeft de toekomst

Jane gaat spreken over tijd. Een aantal mensen hadden moeite om tijd vrij te maken in de agenda. Iedereen is druk. Druk zijn is eigenlijk een vorm van lui zijn. Lui zijn om af te vragen: Wat wil je nou eigenlijk, waar ben je mee bezig? Je skipt momenten die nooit meer terug komen, zoals een wedstrijd van je kind. Het is belangrijk aandacht te besteden aan verschillende gebieden in je leven. Fastfood ketens schieten uit de grond. Druk zijn gaat ten koste van gezondheid en ook geld. Dalai Lama zei: jullie offeren geld wat je later nodig hebt om gezond te blijven.

Druk zijn voelt vaak belangrijk. Druk zijn kan ook de andere kant op: alles laten gaan en meewaaien. Sommige mensen wachten op het perfecte moment, wat nooit komt. Vierde vorm is de struisvogelpolitiek: doen alsof het er niet is.

Het is niet alleen iets van deze tijd. Wat zou je anders doen? Meeste mensen hebben geen spijt van de dingen die ze hebben gedaan, maar wél van de dingen die ze niet gedaan hebben. Hoe kun je groeien, hoe kun je ervaren? Iedereen wil een baan waarin ze passie kwijt kunnen, maar ook tijd voor ontspanning. Vakantie, tijd met vrienden. Tijd voor een andere strategie!

Voor Jane werken todo lijstjes niet. Je streept er 2 af en er komen er 3 bij. De moed zakt je daardoor in je schoenen. SMART doelen stellen is ook een goed voorbeeld. Als SMART doelen de oplossing waren, waren we nooit op de maan geweest en had Steve Jobs nooit Apple uitgevonden.

Time mastery gaat een stapje verder. Je hebt niet alleen plezier, maar je bent één met de tijd, in de flow. Wanneer komt je in de flow? Als je het anders doet dan moet, en je je hart en intuïtie volgt. Dat is niet makkelijk, want dit is niet meetbaar.

Jane neemt ons mee naar jaren geleden, 6,5 maand zwanger. Het was zonnig, maar niet voor haar, alles is druk. Ze neemt afscheid van haar dochter bij het kinderdagverblijf en roept: ‘tot vanavond, om 18u kom ik je ophalen!’ Ze vraagt zich af: ‘waarom doe ik dit?’ Maar veel tijd is er niet om na te denken want de telefoon gaat. En zo vliegt de dag voorbij, en om half 7 staat ze bij het kinderdagverblijf. Een paar uur later thuis, breken haar vliezen en wordt binnen een paar uur haar tweeling geboren, 10 weken te vroeg. De geboorte van de tweeling was de wedergeboorte van haar zelf. Het deed haar nadenken: dit ging niet langer zo. Sinds die tijd heeft ze veel geleerd over tijd, over alle informatie die binnenkomt, communicatie richting anderen en vooral jezelf. Wat wil ik? Wie ben ik, de persoon die jij in wezen bent. Je niet laten afleiden, connectie met anderen, samen bereik je meer. Zorg goed voor jezelf en je lichaam, dan alleen heb je energie om nieuwe dingen te leren.

Controle: In een restaurant waar je een lopend buffet hebt, loop je overal langs en je schept eigenlijk te veel op en eet je hele bord leeg. Op social media krijg je zoveel binnen, whatsapp is zo druk. Tip: reageer niet op iedere notificatie, consumeer bewust en op gezette tijden, controleer je berichten op gezette tijden.
Dit is heel moeilijk. Vroeger waren we afhankelijk van anderen om te overleven. Het is zo dat als je ja zegt tegen een verzoek van een ander wat je niet graag wilt, je nee zegt tegen jezelf.

Communicatie: Bij nee zeggen raakt de communicatie vaak verstoord. De communicatie t.o.v. jezelf is echter belangrijk, we behandelen onszelf minder goed dan een ander. We MOETEN minder, bedenk de volgende keer dat moeten echt moeten is, of bedoel je willen.

Kompas: Time management gaat over efficiënt omgaan met input. Maar het beantwoord niet wat je wilt en waarom. Tot je 3e levensjaar doe je wat je wilt, je sociale omgeving gaat hierna de regels bepalen. En we doen dit omdat we die liefde willen ontvangen. Je gaat beetje bij beetje jezelf verbergen. Naarmate je verder komt, wordt je ook gekwetst en gaan we ons verbergen. Dat muurtje moet weer minder. Wat wil ik?

Concentratie: Whatsapp en rijden tegelijk kan niet, dit zorgt voor ongelukken. Maar in ons leven multitasken we wat af. Maar hier komen ongelukken van. We moeten focussen!

Connectie: Samenwerking met anderen, je kunt het niet alleen en je hoeft het niet alleen.

Corpus: Je lichaam, belangrijk om voor jezelf te werken.

Uiteindelijk is Jane gelukkig nu, iedere verandering begint bij bewustzijn. Op haar 24e had ze haar eerste burnout, door een >80 urige werkweek binnen accountancy.  Daarna begon ze voor haarzelf. Op haar 27e kwam de tweede burnout. Het is gewoon niet makkelijk om je gedrag te veranderen.

In februari organiseren Steven en Jane een workshop. Tegen kleine vergoeding is deze bij te wonen. Aanmelden kan via steven@silkbricks.com.

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 22:00